Де може бути розміщена виборча дільниця?

Скрізь, де є молодь: школи, молодіжні клуби, розважальні центри для дітей і молодих людей, спортивні клуби, бібліотеки або на вулицях і площах у вигляді мобільної виборчої дільниці. Через суворий партійний політичний нейтралітет проекту М18, партії та їхні молодіжні організації не в змозі відкрити у своїх осередках виборчі дільниці.

Що ми повинні зробити, щоб відкрити виборчу дільницю?

Спочатку потрібно зареєструвати свою виборчу дільницю на сайті М18 www.m18.org.ua.
Різні документи, які необхідні для здійснення виборів, будуть доступні для скачування на нашому сайті. Інформаційні матеріали повинні бути виставлені на огляд на виборчій дільниці в день виборів. Крім того, урна, кабінки для голосування, розмножені бюлетені для голосування будуть необхідні. І тоді це можна почати.

Скільки коштуватиме реалізація М18 для нашої організації?

Майже нічого. Треба скопіювати багато бюлетенів для голосування, вони мають бути доступні для скачування в Інтернеті. Ви також повинні створити виборчий ящик і опитування для екзіт-полу. Організація дискусій та зустрічей з політиками, політтехнологами, громадянськими активістами щодо виборів є бажаними, але не обов'язковими. Ми знаємо, що додаткові кампанії можуть створити додаткові витрати. Однак, багато чого можна зробити навіть з дуже малими ресурсами.

Як я можу дізнатися про те, чи є виборча дільниця в моєму районі?

Ближче до моменту виборів, буде список всіх зареєстрованих виборчих дільницях, в яких молоді виборці можуть віддати свої голоси, на цій сторінці та веб-сторінках виборчих дільниць.

Питання про підготовку виборів М18 на виборчій дільниці

Які документи виборча дільниця отримує від мережі М18?

Координатори готують повний пакет виборчої документації та оприлюднюють його на сайті:

  • Огляд основних положень партійних програм щодо молоді та тем, з нею пов’язаних (синопсис)
  • Брошура «Про вибори»
  • Правила виборів
  • Документи для оцінки результатів виборів
  • Зразки виборчих бюлетені

Листівки і постери М18 можна отримати у координаційному центрі вашого регіону. Також можна отримати шаблони для самостійного друку чи копіювання.

Де ми можемо отримати бюлетені для голосування?

Координаторами буде створено шаблони бюлетнів і розміщено на сайті. Бюлетні для голосування будуть відрізнятися в кожному виборчому окрузі тільки в тому, що вони будуть мати різних кандидатів. Ви можете знайти ім'я кандидата / оригінальний бюлетень для голосування на веб-сайті регіональної виборчої комісії чи ЦВК.

Де ми можемо отримати урни і кабіни для голосування?

Виборчі дільниці не забезпечуються урнами і кабінами для голосування від проекту М18. Необхідно використати творчий потенціал дітей та молоді та виготовити урни й кабіни. Після завершення виборів М18 можна організувати конкурс на найкрасивішу урну для голосування. Можна звернутися також до дільничних виборчих комісій і взяти урни й кабіни « в борг» на день проведення М18.

Як підготуватися до виборів?

Виборча дільниця ПОВИННА мати:

  • Контактну особу, яка відповідальна за проведення виборів М18, відповідно до нормативних документів ( наказ по закладу, лист орану управління освітою, розпорядження уповноваженого органу тощо)
  • Бути оснащена урною і кабінкою для голосування , в т.ч. (якщо можливо – за допомогою дітей і молоді
  • Повинна розповсюджувати флаєри, повісити плакати, виборчу агітацію.
  • Повинна завершити створення виборчих бюлетенів та забезпечити їх достатню кількість
  • Повинна організувати чесний підрахунок голосів

Виборча дільниця МОЖЕ здійснювати такі заходи:

  • Може реалізовувати проекти для політичного виховання ( ми завантажуватимемо різноманітні ідеї на www.m18.org.ua)
  • Може організувати дискусії з (місцевими) політиками перед/під час/або після виборів
  • Може залучати дітей та молодь під час підготовки та проведення М18 виборів

Молоді люди можуть взяти участь у підготовці та реалізації М18? Як?

Звичайно, ми хотіли б щоб активну участь брали саме діти та молоді люди! Участь залежить від особистих можливостей. Педагоги в місцях виборчих дільниць повинні обговорити це індивідуально з дітьми та молоддю.

Інформація про реалізацію виборів, оцінку та подальшу діяльність

Вибори повинні відбуватися протягом 1 дня чи кількох?

Вибори можуть тривати 1 день або протягом декількох днів. Це залежить від ресурсів та відкриття роботи виборчої дільниці. Як правило, вибори М18 проходять у вихідний день за 1 тиждень до реальних виборів, приміром початок роботи дільниць – 10.00, о 14.00 виборча дільниця закривається і розпочинається процес підрахунку голосів.

Чи можливе заочне голосування?

Так, ви можете заповнити виборчий бюлетень до дня виборів і, згодом, або передати його виборчій дільниці у закритому конверті, або відправити його поштою. Якщо ви відправляєте поштою, заповнений виборчий бюлетень слід вкласти у чистий конверт, а сам конверт – також вкласти у інший конверт, який буде адресований і відправлений у координаційний центр.

Чи необхідне створення списку виборців? Якщо ні, яким чином забезпечити щоб ніхто не зміг проголосувати вдвічі?

Вибори не є представницькими і відбуваються більш простіше, ніж звичайні вибори. Саме тому ми б хотіли підкреслити, що діти і молодь мають голосувати добровільно, а зовсім не з тієї причини, що, наприклад, вони змушені це робити разом з класом. Звісно, без списку виборців, не можемо виключити факт подвійного голосування. Політична освіта, що передує виборам М18, повинна вказати дітям і молоді, що кожен має лише 1 голос. Вибори М18 це скоріше проект політичної освіти, а не один з її проявів.

Критерії підрахунку та оцінки результатів

Підрахунок голосів М18 повинен відбуватися публічно і у присутності представників від дітей та молоді. Після завершення голосування, виборча дільниця може самостійно перерахувати голоси на своїй території і, використовуючи спеціальну веб-форму, яка активується тільки перед самими виборами, перенести їх у загальну базу, яку створюють організатори проекту.
Остаточний результат повинен бути готовий до 18.00. Результати голосування оголошуються на окремих виборчих дільницях та на сайті проекту заголом.

Go to top